Film- en audiomateriaal

Kennis voor Klimaat TV
Op deze pagina treft u de uitzendingen aan van Kennis voor Klimaat TV. De video's kunt u bekijken via ons ClimateNL Youtube kanaal.
 
dinsdag 25 februari 2014
Klimaatadaptatie als verbindende factor
In 2050 leven er 9 miljard mensen op aarde, waarvan 75 procent in stedelijke gebieden. Deze verstedelijking brengt drie uitdagingen met zich mee: hoe geven we al die mensen een plekje? Hoe gaan we om met klimaatverandering? En hoe gaan we dat financieren? In de minidocumentaire 'Klimaatadaptatie Verbeeld' van Kennis voor Klimaat gaat onderzoeker Arjen Spijkerman, op 1 mei 2014 genomineerd voor Oxfam Novib’s Simon Jelsma Award 2014, op zoek naar de oplossing voor alledrie deze uitdagingen.
Kennis voor Klimaat, donderdag 1 mei 2014
Superveilige dijk moet Nederland beschermen
Dijken hoger maken is niet altijd slim: hoe hoger de dijk, hoe groter de schade als hij dan toch doorbreekt. In plaats van de dijken hoger te maken, kan het soms slimmer zijn om de dijk breder te maken. Zo’n dijk kan niet doorbreken en zorgt voor een hoger veiligheidsniveau. Op de dijk kun je wegen aanleggen en huizen bouwen. In het filmpje ‘Superveilige dijk’ ontmoet student Niek van de TU Delft onderzoekers van Kennis voor Klimaat om uit te vinden hoe dit werkt.
Kennis voor Klimaat TV, donderdag 5 december 2013
Bos als buffer (audio-uitzending)
Het Brabantse bosgebied De Stippelberg en omliggende landbouwgronden hebben 's zomers te maken met watergebrek. Een experiment met waterinjecties (KvK HSDR3.7 project) moet de watervoorraad vergroten. Zo kan het gebied als klimaatbuffer werken in tijden van droogte, is de verwachting.
Vroege Vogels, zondag 1 december 2013
Superstorm in Nederland
Elk jaar heeft Nederland te maken met stormachtig herfstweer. Onderzoekers van Kennis voor Klimaat onderzoeken het 'worst case' scenario van een Superstorm in Nederland, zoals Sandy in New York in 2012. In het filmpje Superstorm laten ze zien hoe we ons hierop kunnen voorbereiden.
Kennis voor Klimaat, maandag 28 oktober 2013
Kennis voor Klimaat TV: Hitte en Ouderen
Ouderen zijn extra gevoelig voor hittestress en de gevolgen kunnen vrij ernstig zijn: ademhalingsproblemen, uitdroging en zelfs sterfte. Slimme ouderen wachten de hittegolven echter niet lijdzaam af, maar nemen zelf maatregelen. In deze aflevering laten onderzoekers, GGD en ouderen zelf zien wat zij kunnen doen om het risico te beperken.
Kennis voor Klimaat, vrijdag 6 september 2013
Kennis voor Klimaat TV: Blauwalgen: gevaar aan het wateroppervlak
Blauwalgen: iedereen heeft er van gehoord, maar hoe gevaarlijk zijn ze nu eigenlijk? Met de nieuwste aflevering van Kennis voor Klimaat TV leggen onderzoekers van Wageningen UR en de Radboud Universiteit uit dat blauwalgen kunnen leiden tot maag- en darmklachten, verhoogd risico op kanker en zelfs de dood. Anderen waarschuwen voor de gevaren van blauwalg? Deel deze video op facebook of twitter, gebruik hem in je presentaties, op school, op je blog. Kennis voor Klimaat is ook te vinden op facebook.com/climatenl
Kennis voor Kimaat, woensdag 14 augustus 2013
Kennis voor Klimaat TV: Slimme anti-hitte oplossingen in beeld in Rotterdam en Arnhem
Steden zijn hitte-eilanden – vooral in de zomer. Vele Nederlanders hebben dit de afgelopen weken aan den lijve ondervonden. Een flinke hoosbui is dan welkom, maar vervolgens staat wel de straat volledig blank. Gelukkig bestaan er slimme oplossingen, zoals waterpleinen, groene daktuinen en kunstig aangelegde groene gevels. Onderzoeksprogramma Kennis voor Klimaat filmde in een nieuwe aflevering van Kennis voor Klimaat TV oplossingen tegen hitte en wateroverlast in Rotterdam en Arnhem.
Kennis voor Klimaat, woensdag 31 juli 2013