Persberichten

Press release: Waste water is just the beginning
Turning waste water into three valuable products: nutrient rich irrigation water, high quality compost and fish. That’s the plan of Priska Prasetya (Indonesia) and Jelmer van Veen (the Netherlands), which made them the winners of the International Climate Adaptation Business Challenge 2014.
Knowledge for Climate / Climate-KiC, donderdag 25 september 2014
Klimaatadaptatie verbeeld
In 2050 leven er 9 miljard mensen op aarde, waarvan 75 procent in stedelijke gebieden. Dit brengt drie uitdagingen met zich mee: hoe geven we al die mensen een plek? Hoe gaan we om met die klimaatverandering die al niet meer te vermijden is? En hoe gaan we dat financieren? In de minidocumentaire ‘Klimaatadaptatie Verbeeld’ van Kennis voor Klimaat gaat onderzoeker Arjen Spijkerman, genomineerd voor Oxfam Novib’s Simon Jelsma Award 2014, op zoek naar de oplossing voor deze uitdagingen.
Kennis voor Klimaat, donderdag 1 mei 2014
Superveilige dijk moet Nederland beschermen
Door zeespiegelstijging en inklinking van de bodem neemt de kans op dijkdoorbraken toe. In plaats van de dijken hoger te maken, kan het soms slimmer zijn om de dijk breder te maken. Zo’n dijk kan niet doorbreken en zorgt voor een hoger veiligheidsniveau. In het filmpje ‘Superveilige dijk’ ontmoet student Niek van de TU Delft onderzoekers van Kennis voor Klimaat om uit te vinden hoe dit werkt.
Kennis voor Klimaat, donderdag 5 december 2013
Persuitnodiging: Zijn er nog veenweiden over 50 jaar? Symposium 20 november, Amersfoort
Uitnodiging: Symposium Kennis voor Klimaatadaptatie in veenweidegebieden, 20 november, Amersfoort met o.a. lancering website www.veenweidegebieden-oras.nl.
Kennis voor Klimaat, maandag 18 november 2013
Zilte aardappel wint ’s werelds eerste klimaat business competitie
De Zilte Aardappel is een aardappelsoort die groeit op verzilte landbouwgrond, en wordt besproeid met brak water. Met deze aardappel heeft Arjen de Vos van Zilt Proefbedrijf Tested on Texel de Climate Adaptation Business Challenge gewonnen.
Kennis voor Klimaat / Climate KiC, vrijdag 15 november 2013
Superstorm in Nederland
Elk jaar heeft Nederland te maken met stormachtig herfstweer. Hoewel we hier redelijk goed op voorbereid zijn heeft het altijd gevolgen voor verkeer op de weg en spoor. Wetenschappers van Kennis voor Klimaat onderzoeken het worst case scenario van een Superstorm in Nederland, zoals Sandy in New York in 2012. In het filmpje 'Superstorm' laten ze zien hoe we ons hierop kunnen voorbereiden.
Kennis voor Klimaat, woensdag 30 oktober 2013
Zomer voorbij. Jammer? Niet voor de ouderen
De zomer lijkt voorbij. Jammer? Je opa en oma zullen misschien juist opgelucht ademhalen. Ouderen zijn namelijk extra gevoelig voor hittestress en de gevolgen kunnen vrij ernstig zijn: ademhalingsproblemen, uitdroging en zelfs sterfte. Slimme ouderen wachten hittegolven niet lijdzaam af, maar nemen zelf maatregelen. In de nieuwste aflevering van Kennis voor Klimaat TV, o.a. gefilmd bij Verpleeghuis Heijendaal in Arnhem, laten onderzoekers, GGD en ouderen zelf zien wat zij kunnen doen om het risico te beperken.
Kennis voor Klimaat, dinsdag 10 september 2013
Kennis voor Klimaat TV: Blauwalgen: gevaar in water zichtbaar gemaakt
Blauwalgen: iedereen heeft er van gehoord, maar hoe gevaarlijk zijn ze nu eigenlijk? Met de nieuwste aflevering van Kennis voor Klimaat TV leggen onderzoekers van Wageningen UR en de Radboud Universiteit uit dat blauwalgen kunnen leiden tot maag- en darmklachten, verhoogd risico op kanker en zelfs de dood.
Kennis voor Klimaat, woensdag 14 augustus 2013
Slimme anti-hitte oplossingen in beeld in Rotterdam en Arnhem
Steden zijn hitte-eilanden – vooral in de zomer. Vele Nederlanders hebben dit de afgelopen weken aan den lijve ondervonden. Een flinke hoosbui is dan welkom, maar vervolgens staat wel de straat volledig blank. Gelukkig bestaan er slimme oplossingen, zoals waterpleinen, groene daktuinen en kunstig aangelegde groene gevels. Onderzoeksprogramma Kennis voor Klimaat filmde in een nieuwe aflevering van Kennis voor Klimaat TV oplossingen tegen hitte en wateroverlast in Rotterdam en Arnhem.
Kennis voor Klimaat, donderdag 1 augustus 2013
Is Nederland bestand tegen extreem weer?
Op woensdag 19 juni organiseren Kennis voor Klimaat en TNO een seminar waarin verschillende belanghebbenden integraal nadenken over het verhogen van de weerbaarheid tegen extreme weersomstandigheden door klimaatverandering. Tijdens dit seminar leren de aanwezigen van de ervaringen uit New York en onderzoeken ze hoe ze zich samen kunnen voorbereiden op de effecten van klimaatverandering.
Kennis voor Klimaat, TNO, maandag 17 juni 2013