Superstorm in Nederland

Elk jaar heeft Nederland te maken met stormachtig herfstweer. Hoewel we hier redelijk goed op voorbereid zijn heeft het altijd gevolgen voor verkeer op de weg en het spoor. Onderzoekers van Kennis voor Klimaat onderzoeken het worst case scenario van een Superstorm in Nederland, zoals Sandy in New York. In het filmpje Superstorm van Kennis voor Klimaat TV laat onderzoeker Ruben Vogel zien hoe we ons hier op kunnen voorbereiden.

De kans op een superstorm in Nederland is relatief klein, maar de schade als een superstorm voorkomt is erg groot en we zijn hier niet goed op voorbereid.
Bij een superstorm zijn wegen slecht of niet begaanbaar, valt de elektriciteit uit en kun je niet meer pinnen, internetten of bellen


Hoe je kunt zorgen dat vitale infrastructuur blijft functioneren onderzoekt het consortium Infrastructure Networks for Climate Adaptation Hotspots (INCAH) van onderzoeksprogramma Kennis voor Klimaat. Met hun modellen sporen onderzoekers zwakke punten in de Nederlandse infrastructuur op en zoeken zij samen met beleidsmakers naar slimme oplossingen. Een belangrijke stap is het slimmer samenwerken tussen verschillende partijen, zoals bijvoorbeeld de overheden en de netwerkbeheerders. 

Deel het filmpje via ons ClimateNL youtubekanaal of facebook

Klimaatadaptatie past bijna niet in 5 minuten. Toch willen we je laten zien hoe Nederland zich voorbereidt op klimaatverandering en daar mooier en veiliger van wordt. Dit filmpje laat heel kort zien hoe we dat doen. Wil je meer weten van alle wetenschappelijke achtergronden? Kijk dan bij de links onder 'meer lezen' hieronder. Wil je discussiëren naar aanleiding van het filmpje? Kijk dan op onze Linkedingroep.

Veelgestelde vragen

Wat is een superstorm?

Het KNMI verstaat onder een superstorm een orkaanachtige storm met hoge windsnelheden (170 km/uur). In het algemeen kun je zeggen dat een superstorm een storm is met een grote vernietigende kracht.

Is de kans op een superstorm in Nederland groot?

Nee, de kans op een superstorm in Nederland is niet groot, maar wel aanwezig. Het is daarom verstandig om na te denken over de gevolgen van zo'n storm. Soms kan met kleine maatregelen al veel schade voorkomen worden. Vaak zijn deze maatregelen ook nuttig voor het dagelijks leven. Zo kijken onze onderzoekers bijvoorbeeld naar economische schade door files als gevolg van extreem weer.

Wat moet ik doen als er een superstorm of andere ramp gebeurt?

Er zijn maatregelen die je kunt nemen voor een overstroming, en tijdens een overstroming. Vooraf is het belangrijk om een noodpakket in huis te halen en na te denken hoe je kunt vluchten, of op een hogere verdieping kunt komen. Heb je zelf een bovenverdieping? Of kun je iets afspreken met je buren? Luister tijdens een ramp naar de lokale radiozender (zorg voor radio op batterijen!) of kijk (indien er internet is) op de website crisis.nl. Meer informatie vind je op de website van je gemeente, bijv. Rotterdam.

Meer lezen

  • Kan een superstorm zoals Sandy in New York ook in Nederland voorkomen? (BNR Nieuwsradio fragment)
  • Consortium Infrastructuur en Netwerken (INCAH) (website)
  • Verslag Seminar Worst Case Scenario (pdf)
  • Impact van extreem weer en klimaatverandering op Schiphol (website)
  • IPCC publicatie over extreem weer (website)